Een geslaagd concert op zaterdag 20 juli 2019 in de Sint-Petrus en Pauluskerk van Middelburg, net over de grens van Aardenburg. De organisatie kon een hoogstaand gevarieerd programma aanbieden met een internationale bezetting: Jos van Immerseel, oud-Middelburgnaar, aan het klavier, de Russische Lisa Shklyaver op klarinet en zang door de Koreaanse sopraan Yeree Suh.

Vooraf gaf Jos van Immerseel een korte toelichting bij het programma, de componisten Beethoven, Schubert en Mendelssohn en de instrumenten waarop zou gemusiceerd worden. Jos van Immerseel is ervan overtuigd dat enkel met instrumenten uit de periode van de componist de muziek volledig tot zijn recht kan komen. Trouw aan zijn principe werd gespeeld op replica’s van Weense historische instrumenten: een Hammerflügel naar een origineel van Conrad Graf uit 1826, een Bassethoorn en een B-Klarinet, beide uit buksboomhout naar originelen van Theodor Lotz, van ca.1780.

Het publiek was gedurende meer dan een uur in de ban van het samenspel tussen klavier en de Bassethoorn van Lisa Shklyaver in een sonate van Beethoven, de Schubertliederen van Yeree Suh, variaties voor klavier van Mendelssohn en tot slot de drie artiesten samen in het lied van Schubert “Der Hirt auf dem Felsen”. Na de laatste noten volgde spontaan een staande ovatie.

De commentaren van het publiek achteraf waren lovend zowel wat betreft de muziek, de artiesten als de locatie. Voor veel concertgangers was het de eerste keer dat ze de kerk van Middelburg bezochten en was dit gebouw een openbaring. Ook de muzikanten, die nochtans een en ander gewoon zijn op internationale podia, genoten zichtbaar van het publiek en de locatie. De directie van Anima Eterna, het door Jos van Immerseel opgerichte huisorkest van het concertgebouw in Brugge, die het concert bijwoonde was vol lof over de locatie wat sfeer en akoestiek betreft.

Organisator Theo de Bruyckere van de Kerkfabriek Middelburg verwoorde het in zijn dankwoord als volgt: “Jullie enthousiasme en talrijke opkomst bieden hoop en vertrouwen voor de eventuele herbestemming van dit prachtig gebouw. We hopen immers in de toekomst hier meer dergelijke, kwalitatieve evenementen te kunnen en te mogen organiseren”.