Aardenburg cultuurstad, een leuk dagje uit

Aardenburg is een bruisend stadje in West Zeeuws-Vlaanderen. Het is de oudste stad van Zeeland met vele monumenten en kleine oude straatjes. De veelzijdigheid van het plaatsje en de diverse bezienswaardigheden vormen de basis voor een leuk dagje uit, ook met kinderen.

De geschiedenis van Aardenburg gaat terug tot aan de steentijd toen jagers-verzamelaars tijdelijk hun kamp opsloegen in het gebied. De eerste nederzettingen ontstaan in de Romeinse tijd. Sinds de 12de eeuw mag Aardenburg zichzelf officieel stad noemen. Aardenburg is dan uitgegroeid tot een Vlaamse havenstad van naam.

De rijke historie van Aardenburg is aanwezig in de architectuur. In de Weststraat bevinden zich een groot aantal historische panden en de Sint-Baafskerk is het gaafste voorbeeld van de Scheldegotiek in Nederland.

Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg
Het Gemeentelijk Archeologisch Museum biedt een overzichtstentoonstelling voor wie meer wil weten over het leven van de vroegste bewoners. Met een schat aan voorwerpen en kunst uit de Romeinse en middeleeuwse tijd.

Historische wandeling met stadsgids
Iedere dinsdagochtend kunt u een historische wandeling maken onder leiding van stadsgidsen die u over de rijke historie van het Zeeuws-Vlaamse stadje vertellen. 
De wandelingen starten om 10.30 uur vanaf de Markt. Bent u tevreden over de wandeling en gids? Dan kun u een vrijwillige bijdrage geven!

Kunst en cultuur
Aardenburg bruist ook op het gebied van kunst en cultuur.
 Van oude kunst getuigen in het archeologisch museum voorbeelden van Romeinse muurschilderingen, sculpturen en nijverheid. Middeleeuwse kunststijlen als Romaans, Scheldegotisch en Klassiek-gotisch zijn te vinden in de architectuur en schilderkunst van de Sint-Baafskerk.

Verscheidene monumentenpanden dateren uit de zestiende tot achttiende eeuw en zijn gebouwd in de stijlen van de Renaissance en het Hollands classicisme. Wie door de Weststraat loopt ontdekt verscheidene metsel- en geveldecoraties en uithangtekens uit die tijd.

Ook voorbeelden van latere kunststijlen, zoals neo-gothiek (de Rooms-Katholieke kerk), neo-renaissance (de regentenkamer Weeshuis), neo-tudor (het voormalig Gasthuis), Nieuwe Zakelijkheid en Wederopbouw zijn terug te vinden.

Aardenburg heeft tevens een rijke taal- en schrijftraditie die ver teruggaat in de tijd. Het stadsarchief behoort tot de interessantste van de provincie Zeeland met vele belangwekkende documenten. In de twaalfde eeuw behoort de Zeeuwse stad tot de vroegste schrijfcentra waar ambtelijke teksten in het Nederlands worden geschreven.

Bekend is het werk van inwoonster Petronella Moens (1762-1843), een zeer productieve dichteres, romancier en toneelschrijfster.

Aansluitend bij de taal- en schrijftraditie van Aardenburg zijn verscheidene gedichten te vinden bij kunstwerken en gedenktekens in de stad. Het Inktpotgenootschap organiseert door het jaar heen poëtische activiteiten voor alle inwoners en bezoekers van Aardenburg. Tijdens het Kunstenfestival selecteert het genootschap poëzie en proza-fragmenten rond het thema Plaatsbepaling.

Hedendaagse kunst in Aardenburg: het Kunstenfestival
Aardenburgers houden niet alleen van de historie van hun stad, er is ook ruimte voor nu. 
Gedenktekens en moderne kunstwerken sieren op verschillende locaties de openbare ruimte. Mensen die houden van moderne kunst kunnen terecht in verscheidene kunstgaleries en tentoonstellingsruimten. De kikkerfontein op het Kaaiplein, de havenkom en de muziektempel op de Markt zijn moderne ontmoetingsplekken met verwijzingen naar het verleden.

Gedurende het jaar worden culturele activiteiten en evenementen georganiseerd. Met het Kunstenfestival krijgen kunst en cultuur dit jaar een extra impuls. In juli, augustus en september biedt Aardenburg podium aan eigentijdse kunstenaars van naam, werkend vanuit verschillende disciplines: beeldende kunst, muziek, theater, poëzie en fotografie.

De Aardenburgse horeca ontvangt u gastvrij. Tijdens het Kunstenfestival kunt u een hapje eten bij de verschillende restaurants, onze partners serveren een speciaal festival menu.

Natuur(lijk) Aardenburg
In en rondom Aardenburg bevindt zich veel groen. Achter de historische panden in het centrum liggen talloze tuinen verscholen en op de Markt staan enkele bijzondere bomen.

De stad wordt omringd door een wijds, open landschap met polders die veel vogels, kleine zoogdieren, vleermuizen, amfibieën en insecten trekken. De jongste polder is de Havenpolder die stamt uit de tijd van Napoleon.

Rond Aardenburg ligt veel militair erfgoed, zoals de stadswallen, de Kruisdijkschans, de Olieschans en de Elderschans. Deze zijn niet alleen van cultuurhistorisch, maar ook van landschappelijk en ecologisch belang. Karakteristieke bomen zijn bijvoorbeeld de knotwilgen en in het water van de grachten huist de zeldzame boomkikker.