Johan Tahon - Portret

Foto Francesco Zizola

Johan Tahon

Johan Tahon (°1965, Menen, België) maakt expressieve sculpturen, waarbij lichaamsdelen ontdaan worden van hun menselijke vormen en proporties. De herkenbare elementen houden het midden tussen figuratie en abstractie, waardoor een hybride beeldtaal tot stand komt. Zonder de mogelijke betekenis van een beeldhouwwerk te kennen, kan de kijker in een fractie van een seconde meerdere – soms tegenstrijdige – zaken waarnemen. Het associëren gebeurt zowel op vormelijk als inhoudelijk niveau, waarbij het onderbewuste  onlosmakelijk verbonden is met het creatieproces van Johan Tahon. De sculpturen uit brons, gips, klei, hout of steen lijken afkomstig te zijn uit zijn persoonlijke droomwereld. Daarnaast zijn ook filosofische, religieuze en kunsthistorische aspecten voelbaar, die zich niet direct laten benoemen. Ze dienen eerder als een stapsteen naar een contemplatieve wereld. De titels van zijn sculpturen geven inzicht in onderwerpen die Tahon bezighouden en verrijken daarmee de persoonlijke waarneming. De artistieke praktijk van Tahon als de ultieme voedingsbodem om tegemoet te komen aan het onderbewuste en het bovennatuurlijke.

Locatie: Sint-Petrus-en-Pauluskerk, Middelburgse Kerkstraat, Middelburg

Kunstwerk

Weissenstein (2018) | Steengoed

Foto’s

Berichten

De laatste dagen voor de opening – Video

De derde editie van Kunstenfestival Aardenburg is op zaterdag 16 juli 2022 van start gegaan. FreshFrame maakte een filmpje van enkele van de laatste voorbereidingen tijdens de opbouw. Je kan het filmpje bekijken via het Vimeo-kanaal van Kunstenfestival Aardenburg.

Kunstenaars KFA22 – Johan Tahon

Johan Tahon - Thumb

@johantahonwerkstatt maakt expressieve sculpturen, waarbij lichaamsdelen ontdaan worden van hun menselijke vormen en proporties. De herkenbare elementen houden het midden tussen figuratie en abstractie, waardoor een hybride beeldtaal tot stand komt. Zonder de mogelijke betekenis van een beeldhouwwerk te kennen, kan de kijker in een fractie van een seconde meerdere -soms tegenstrijdige- zaken waarnemen. Foto Francesco Zizola.

Meer over Johan Tahon | Overzicht kunstenaars KFA22

Eerste zeven namen kunstenaars KFA22

Curator Benedict Vandaele heeft de eerste namen van participerende kunstenaars bekend gemaakt. Het zijn Koen van den Broek, Folkert de Jong, Johan Tahon, Hadassa Ngamba, Manjot Kaur, Maartje Korstanje en Jorieke Rottier. Samen met een dertigtal kunstenaars zal curator Benedict Vandaele de uiteenlopende betekenissen van het begrip grens onderzoeken. Met het thema Over grenzen verkent Kunstenfestival Aardenburg 2022 geografische, maatschappelijke en artistieke dimensies.

Gedurende de biënnale is werk te zien van opkomende en gevestigde kunstenaars op een vijftiental locaties. De ontdekkingstocht vindt niet enkel plaats in Aardenburg (Nederland), er wordt eveneens een brug geslagen met grensdorp Middelburg (België). Het kunstparcours brengt de bezoekers op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties zoals kerken, verlaten huizen en private tuinen.

De kunstenaars van Kunstenfestival Aardenburg 2022 hebben verschillende achtergronden en bevinden zich in verschillende fases van hun artistieke carrière. De geconfirmeerde kunstenaars, waaronder Koen van den Broek en Folkert De Jong, zijn voornamelijk afkomstig uit België en Nederland, en zijn actief in het internationale kunstcircuit. Daarnaast zijn recente alumni van de Jan van Eyck Academie (Maastricht) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Gent) uitgenodigd, waaronder Manjot Kaur en Hadassa Ngamba. Tenslotte nemen ook kunstenaars deel die verbonden zijn met CBK Zeeland, waaronder Maartje Korstanje en Jorieke Rottier.

De diverse artistieke en culturele achtergronden brengen een waaier van maatschappelijke onderwerpen met zich mee. Het actuele thema migratie keert vaak op een directe of indirecte manier terug in de selectie kunstwerken. Hedendaagse topics als ecologie en zingeving worden eveneens aangesneden. De snel evoluerende wereld heeft eveneens een impact op de artistieke praktijk van vele kunstenaars en is goed voelbaar tijdens een bezoek aan Kunstenfestival Aardenburg 2022.

Met steun van:

Logos fondsen KFA2022