Jorieke Rottier

Jorieke Rottier

De artistieke praktijk van Jorieke Rottier (°1992, Vlissingen, Nederland) vertrekt vanuit het niet-weten. Haar kunstwerken ontwikkelen zich in een ruimte waar de grens tussen het fysieke en het mentale is opgegeven. Haar in-situ-installaties zijn steeds een veruitwendiging van persoonlijke gedachten en ervaringen; ze assimileren zich al naar gelang de plek waar ze terechtkomen. Het werk is daarom tijdelijk van aard, en hiermee zet de kunstenaar het concept ‘kunst als product’ een hak. Veelal gebruikt Rottier een combinatie van efemere en gevonden materialen zoals krantenpapier, krijt, balpen, draad en visnetten. Ze zijn geneigd te verdwijnen, worden over het hoofd gezien of als waardeloos beschouwd en dat is precies hun waarde: ze kunnen worden teruggewonnen, gewijzigd en hergebruikt voor andere samenstellingen.

Locatie: Schuur Aernoudts, Markt 8, Aardenburg

Kunstwerk

Tegengewicht (2022) | Verpakkingsplastics, vispluis, bamboe, nylondraad en bevestigingsmaterialen

Foto’s

Berichten

Kunstenaars KFA22 – Jorieke Rottier

Jorieke Rottier - Thumb

De artistieke praktijk van @joriekerottier vertrekt vanuit het niet-weten. Haar kunstwerken ontwikkelen zich in een ruimte waar de grens tussen het fysieke en het mentale is opgegeven. Haar in-situ-installaties zijn steeds een veruitwendiging van persoonlijke gedachten en ervaringen; ze assimileren zich al naar gelang de plek waar ze terechtkomen.

Meer over Jorieke Rottier | Overzicht kunstenaars KFA22

Eerste zeven namen kunstenaars KFA22

Curator Benedict Vandaele heeft de eerste namen van participerende kunstenaars bekend gemaakt. Het zijn Koen van den Broek, Folkert de Jong, Johan Tahon, Hadassa Ngamba, Manjot Kaur, Maartje Korstanje en Jorieke Rottier. Samen met een dertigtal kunstenaars zal curator Benedict Vandaele de uiteenlopende betekenissen van het begrip grens onderzoeken. Met het thema Over grenzen verkent Kunstenfestival Aardenburg 2022 geografische, maatschappelijke en artistieke dimensies.

Gedurende de biënnale is werk te zien van opkomende en gevestigde kunstenaars op een vijftiental locaties. De ontdekkingstocht vindt niet enkel plaats in Aardenburg (Nederland), er wordt eveneens een brug geslagen met grensdorp Middelburg (België). Het kunstparcours brengt de bezoekers op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties zoals kerken, verlaten huizen en private tuinen.

De kunstenaars van Kunstenfestival Aardenburg 2022 hebben verschillende achtergronden en bevinden zich in verschillende fases van hun artistieke carrière. De geconfirmeerde kunstenaars, waaronder Koen van den Broek en Folkert De Jong, zijn voornamelijk afkomstig uit België en Nederland, en zijn actief in het internationale kunstcircuit. Daarnaast zijn recente alumni van de Jan van Eyck Academie (Maastricht) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Gent) uitgenodigd, waaronder Manjot Kaur en Hadassa Ngamba. Tenslotte nemen ook kunstenaars deel die verbonden zijn met CBK Zeeland, waaronder Maartje Korstanje en Jorieke Rottier.

De diverse artistieke en culturele achtergronden brengen een waaier van maatschappelijke onderwerpen met zich mee. Het actuele thema migratie keert vaak op een directe of indirecte manier terug in de selectie kunstwerken. Hedendaagse topics als ecologie en zingeving worden eveneens aangesneden. De snel evoluerende wereld heeft eveneens een impact op de artistieke praktijk van vele kunstenaars en is goed voelbaar tijdens een bezoek aan Kunstenfestival Aardenburg 2022.

Met steun van:

Logos fondsen KFA2022