Maartje Korstanje - Foto Roger Meij

Foto Roger Meij

Maartje Korstanje

De kunstenaarspraktijk van Maartje Korstanje (°1982, Goes, Nederland) wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van het leven en de omgang met dit besef. Als verval en aftakeling hun intrede doen, verschijnt ook de schoonheid en onschendbaarheid ervan ten tonele. De aandacht is gericht op de spanning tussen groei en verval; zowel in de natuurlijke wereld als in de artificiële – door mensen gemaakte – wereld, maar voornamelijk in het grensgebied waar beide werelden elkaar ontmoeten. Daar waar het botst of in elkaar overvloeit, ontstaat een krachtenveld waar constructie en deconstructie, aantrekking en afstoting, de hoofdrol spelen. Daarnaast kunnen actuele, universele kwesties katalysators zijn, maar veel beslissingen zijn minder door de ratio ingegeven. Intuïtie en verbeelding zijn de belangrijkste drijfveren in dit scheppend oeuvre, ook materiaal en de behandeling ervan zijn van groot belang. Beeldhouwen heeft een langdurig verloop: het begint klein en wordt steeds groter. Hoewel Korstanje met uiteenlopende materialen werkt – van brons tot borduurwerk – is karton een vaste basis, waarbij constant nieuwe mogelijkheden worden onderzocht. Ieder werk is een onderzoek naar het onbekende.

Locatie: Het Gele Huis, Oude Kerkstraat 7, Aardenburg

Kunstwerk

Z.t. (2019) | 
Karton, lijm, borduurwerk op jute

Foto’s

Berichten

Kunstenaars KFA22 – Maartje Korstanje

Maartje Korstanje - Foto Roger Meij - Thumb

De kunstenaarspraktijk van @maartjekorstanje wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van het leven en de omgang met dit besef. Als verval en aftakeling hun intrede doen, verschijnt ook de schoonheid en onschendbaarheid ervan ten tonele. De aandacht is gericht op de spanning tussen groei en verval; zowel in de natuurlijke wereld als in de artificiële wereld, maar voornamelijk in het grensgebied waar beide werelden elkaar ontmoeten.

Foto Roger Meij

Meer over Maartje Korstanje | Overzicht kunstenaars KFA22

Eerste zeven namen kunstenaars KFA22

Curator Benedict Vandaele heeft de eerste namen van participerende kunstenaars bekend gemaakt. Het zijn Koen van den Broek, Folkert de Jong, Johan Tahon, Hadassa Ngamba, Manjot Kaur, Maartje Korstanje en Jorieke Rottier. Samen met een dertigtal kunstenaars zal curator Benedict Vandaele de uiteenlopende betekenissen van het begrip grens onderzoeken. Met het thema Over grenzen verkent Kunstenfestival Aardenburg 2022 geografische, maatschappelijke en artistieke dimensies.

Gedurende de biënnale is werk te zien van opkomende en gevestigde kunstenaars op een vijftiental locaties. De ontdekkingstocht vindt niet enkel plaats in Aardenburg (Nederland), er wordt eveneens een brug geslagen met grensdorp Middelburg (België). Het kunstparcours brengt de bezoekers op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties zoals kerken, verlaten huizen en private tuinen.

De kunstenaars van Kunstenfestival Aardenburg 2022 hebben verschillende achtergronden en bevinden zich in verschillende fases van hun artistieke carrière. De geconfirmeerde kunstenaars, waaronder Koen van den Broek en Folkert De Jong, zijn voornamelijk afkomstig uit België en Nederland, en zijn actief in het internationale kunstcircuit. Daarnaast zijn recente alumni van de Jan van Eyck Academie (Maastricht) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Gent) uitgenodigd, waaronder Manjot Kaur en Hadassa Ngamba. Tenslotte nemen ook kunstenaars deel die verbonden zijn met CBK Zeeland, waaronder Maartje Korstanje en Jorieke Rottier.

De diverse artistieke en culturele achtergronden brengen een waaier van maatschappelijke onderwerpen met zich mee. Het actuele thema migratie keert vaak op een directe of indirecte manier terug in de selectie kunstwerken. Hedendaagse topics als ecologie en zingeving worden eveneens aangesneden. De snel evoluerende wereld heeft eveneens een impact op de artistieke praktijk van vele kunstenaars en is goed voelbaar tijdens een bezoek aan Kunstenfestival Aardenburg 2022.

Met steun van:

Logos fondsen KFA2022