Manjot Kaur

Manjot Kaur

De tekeningen, schilderijen en op tijd gebaseerde media van Manjot Kaur (°1989, Ludhiana, India)  roepen drie ogenschijnlijk tegengestelde sferen op: het mystieke, het wetenschappelijke, het absurde. De kunstenaar vestigt de aandacht van de kijker op de hachelijke sociaal-politieke situatie en tevens soevereiniteit van ecologie. Met bestaande beelden en teksten slaat Kaur een brug tussen het heden en het verleden. Het werk bevat verschillende aspecten van speculatieve fictie, visuele beeldverhalen en mythevorming om de connectie te maken tussen mensen en het idee dat de mens niet langer het middelpunt van het bestaan is. In een poging om zowel het vrouwenlichaam als de natuur te dekoloniseren, verwijst Kaur naar archaïsche culturele symbolen van vruchtbaarheid, om ons na te laten denken over hedendaagse problemen met betrekking tot verschillende soorten fauna en flora.

Locatie: Voormalig Gemeentelijk Archeologisch Museum, Marktstraat 18, Aardenburg

Kunstwerk

Hybrid Beings (2022) | Aquarel en gouache op papier

Foto’s

Berichten

Kunstenaars KFA22 – Manjot Kaur

Manjot Kaur - Thumb

De tekeningen, schilderijen en op tijd gebaseerde media van @kaurmanjot14 roepen drie ogenschijnlijke tegengestelde sferen op: het mystieke, het wetenschappelijke, het absurde.

Meer over Mango Kaur | Overzicht kunstenaars KFA22

Eerste zeven namen kunstenaars KFA22

Curator Benedict Vandaele heeft de eerste namen van participerende kunstenaars bekend gemaakt. Het zijn Koen van den Broek, Folkert de Jong, Johan Tahon, Hadassa Ngamba, Manjot Kaur, Maartje Korstanje en Jorieke Rottier. Samen met een dertigtal kunstenaars zal curator Benedict Vandaele de uiteenlopende betekenissen van het begrip grens onderzoeken. Met het thema Over grenzen verkent Kunstenfestival Aardenburg 2022 geografische, maatschappelijke en artistieke dimensies.

Gedurende de biënnale is werk te zien van opkomende en gevestigde kunstenaars op een vijftiental locaties. De ontdekkingstocht vindt niet enkel plaats in Aardenburg (Nederland), er wordt eveneens een brug geslagen met grensdorp Middelburg (België). Het kunstparcours brengt de bezoekers op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties zoals kerken, verlaten huizen en private tuinen.

De kunstenaars van Kunstenfestival Aardenburg 2022 hebben verschillende achtergronden en bevinden zich in verschillende fases van hun artistieke carrière. De geconfirmeerde kunstenaars, waaronder Koen van den Broek en Folkert De Jong, zijn voornamelijk afkomstig uit België en Nederland, en zijn actief in het internationale kunstcircuit. Daarnaast zijn recente alumni van de Jan van Eyck Academie (Maastricht) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Gent) uitgenodigd, waaronder Manjot Kaur en Hadassa Ngamba. Tenslotte nemen ook kunstenaars deel die verbonden zijn met CBK Zeeland, waaronder Maartje Korstanje en Jorieke Rottier.

De diverse artistieke en culturele achtergronden brengen een waaier van maatschappelijke onderwerpen met zich mee. Het actuele thema migratie keert vaak op een directe of indirecte manier terug in de selectie kunstwerken. Hedendaagse topics als ecologie en zingeving worden eveneens aangesneden. De snel evoluerende wereld heeft eveneens een impact op de artistieke praktijk van vele kunstenaars en is goed voelbaar tijdens een bezoek aan Kunstenfestival Aardenburg 2022.

Met steun van:

Logos fondsen KFA2022