GAZ

Locatie 7: Schuur Wijffels

Aansluitend bij de ‘Worktable’ van Gregory Green en het thema Plaatsbepaling tonen we een videoregistratie van GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder. Al lang hadden schrijver Tom Lanoye en regisseur Piet Arfeuille de wens uitgesproken met elkaar samen te werken. Met GAZ is die droom gerealiseerd.

Topactrice Viviane De Muynck geeft gestalte aan de moeder van een gedode terrorist. Naast een psychologisch portret dat de beweegredenen van de geweldenaar probeert te doorgronden, is GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder vooral een betoog voor menselijkheid en een pleidooi voor nuance: een mens of zijn handelingen is niet te herleiden tot een paar motieven.

Arfeuille heeft de kracht van Lanoye’s tekst versterkt door De Muynck in een kale maar monumentale ruimte te plaatsen.  Het resultaat is een uitgepuurde voorstelling waarin De Muynck haar verweer helder en indringend op het publiek loslaat. Ze acteert op het scherp van de snede en laat diep in ziel kijken. Dat laat niemand onberoerd, al zeker de moeders niet.

‘Viviane De Muynck laat diep in haar ziel kijken… Ze kijkt niet met haar irissen, maar met haar binnenste, met haar hele historiek’. Wouter Hillaert (De Standaard).

Website theatergezelschap