Koen Hauser

Locatie: Oude School

Voor een tentoonstelling van het Zeeuws Museum ‘Tasten in het duister’ maakte Koen Hauser samen met stylist Maarten Spruyt het videowerk ‘De Profundis’. De titel verwijst naar een psalm (nr. 130) – een smeekbede van de mens tot God – en betekent letterlijk: vanuit de diepten.

De aanleiding was een zwaar beschadigd schilderij ‘De roeping van Matheus’ van Marinus van Reymerswaele (1490 Reimerswaal – 1545 Goes). Daarop is vaag een gezelschap zichtbaar dat aan een tafel zit. Het verwijst naar een verhaal uit het Nieuwe Testament dat Van Reymerswaele verbeeldde met personages uit zijn eigen tijd. Die in de loop van eeuwen bijna verdwenen zijn van het paneel waarop hij ze ooit tot leven bracht. Net zoals wij een tijd bestaan om uiteindelijk weer te verdwijnen. Terwijl we het liefst er altijd zouden willen zijn.

‘De Profundis’ roept een gevoel op van heimwee om wat niet kan zijn. De personages zijn van vroeger maar ook van nu en van de toekomst. Wij zitten vast in onze beperkingen. Mattheus werd opgeroepen tot een keuze tussen geld en God, tussen het materiele en het spirituele. Plaatsbepaling is ook kiezen…

Bruikleen Zeeuws Museum

Website kunstenaar