Rinus Roepman

Locatie 5: Oude School

De kastjes van Rinus Roepman zijn combinaties van beeld, tekst en object. Vaak afkomstig van of geïnspireerd door reizen. Ook waarnemingen die hij deed en gedachten, de laatste vaak afkomstig van momenten tussen waken en slapen, kunnen tot een invulling leiden. Of iets wat hij vindt. Want Roepman verzamelt graag. Wat steentjes of een reeks houten beeldjes uit Afrika leiden hem naar een beeld. Dat steeds bestaat uit twee perfect afgewerkte kastjes van notenhout, met subtiel ingebouwde verlichting.

Elk duo vertelt een verhaal. Met een persoonlijke achtergrond, waarover Roepman graag vertelt. Maar de kastjes zijn méér dan de illustratie bij een anekdote. Darfur bijvoorbeeld. Roepman verwijst ernaar met twee kastjes. In elk ervan een modelvliegtuig, ‘opgehangen’ aan twee elkaar haaks kruisende rode draden. De coördinaten van het kale landschap eronder staan vermeld op de binnenrand van het elk kastje. Kome en Golo: twee plaatsen waar zich een verschrikkelijke burgeroorlog afspeelt. Je vliegt er overheen op weg naar je vakantiebestemming en ziet niets van de gruwelen beneden. Wat weten wij eigenlijk van de wereld die we denken meester te zijn?

Website kunstenaar

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0Md11_LJxmo?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>