Willem Besselink

Locatie 4: Maria-Hemelvaartkerk

Willem Besselink bouwt in zijn installatie in de neogotische Maria-Hemelvaartkerk voort op een eerder dit jaar in de Bewaerschole in Burgh-Haamstede gerealiseerd project. Hij abstraheerde meetgegevens van een stuk grond waar ook de kerk op staat. Deltares mat tot op een diepte van 100 meter het zoet-zoutgehalte. Besselink ordende de gegevens in vijf gradaties die elk een kleur meekregen. Violet voor het meest zoete deel, rood voor de zoutste stukken. Zo ontstond een blokgrafiek in drie dimensies. Hij vertaalde dat in een houten frame van rechthoeken en bevestigde in elk ‘blok’ diagonaal een vel folie. De kleuren corresponderen met die uit de grafiek.

Wat boven je is, bevindt zich in werkelijkheid onder je. Je kunt namelijk ook IN het bouwsel staan en wordt dan omgeven door licht en kleur. Zo verbindt zijn werk hemel en aarde. Naast een abstrahering van de bodemsamenstelling, verwijst ‘Onder – Boven’ naar het licht dat in religie en wetenschap een hoofdrol speelt. Je kunt zijn toren ook zien als een driedimensionaal gebrandschilderd raam.

Website kunstenaar

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/I_Z1MnDjoAM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>