Nelleke Cloosterman - Portret

Nelleke Cloosterman

Met klassieke kunsthistorische thema’s en motieven – zoals planten, dieren en zeepbellen – creëert Nelleke Cloosterman (°1996, Wuustwezel, België) een universum dat vertrouwd aanvoelt, maar vaak ontsnapt aan logica of natuurwetten. Abstracte droomlandschappen, een bloementuin met vegetatie van ieder seizoen, vogels die hoog in de lucht vliegen zonder vleugels; het zijn allemaal subtiele verstoringen waarmee Cloosterman de werkelijkheid vervormt, zodat de kijker die werkelijkheid accepteert in een gewillige suspension of disbelief.

Haar schilderijen belichamen een emotioneel formalisme waarin personages en picturale uitvindingen even belangrijk zijn. De zeepbellen – al lange tijd aanwezig in Cloostemans werk en denken – vinden hun oorsprong in het klassieke vanitas-stilleven, een genre waarbinnen het motief symbool staat voor kwetsbaarheid, vergankelijkheid en de eindigheid van het menselijk leven. Tegelijkertijd zijn de bellen ook speelse en van vorm veranderende motieven die kleuren en contouren weerspiegelen van een wereld buiten het schilderij.

Locatie: Voormalig Gemeentelijk Archeologisch Museum, Marktstraat 18, Aardenburg

Kunstwerk

Home-making (2022) | Oolieverf op canvas

Foto’s

Berichten

Kunstenaars KFA22 – Nelleke Cloosterman

Nelleke Cloosterman - Thumb

Met klassieke kunsthistorische thema’s en motieven – zoals planten, dieren en zeepbellen – creëert @nellekecloosterman een universum dat vertrouwd aanvoelt, maar vaak ontsnapt aan logica of natuurwetten. Abstracte droomlandschappen, een bloementuin met vegetatie van ieder seizoen, vogels die hoog in de lucht vliegen zonder vleugels; het zijn allemaal subtiele verstoringen waarmee Cloosterman de werkelijkheid vervormt, zodat de kijker die werkelijkheid accepteert in een gewillige suspension of disbelief.

Meer over Nelleke Cloosterman | Overzicht kunstenaars KFA22