Nienke Baeckelandt

‘Snip It’ (2017), Conservatorium, KASK, Gent
Foto’s: Jan Vandevyver

‘Extra Light Advertising’ (2019), De Studio
Foto: Nienke Baeckelandt

°1989

Baeckelandt oogstte vroege roem omwille van haar ‘Snip It’-performances, waarbij ze op de maat van onhoorbare muziek papier verknipte met een schaar en de snippers onvoorspelbare composities gingen vormen op de vloer. Haar ‘Extra Light’-ingrepen laten ons vrijwel onzichtbaar opgloeiende kleurvlakken ontdekken op onverwachte plekken, soms als getinte schaduw, soms als een zweem die bij een bepaalde invalshoek opduikt uit het witte oppervlak van een muur, een paneel of een sokkel. Kleine gebaren die de wereld openvouwen

Locatie
Kaaipoort, Aardenburg

Voormalige winkel Daansen
Marktstraat, Aardenburg

Website

 

Berichten

“SNIP IT”-actie in Freemen Gallery

IJverige papierknippers creëerden een papiersnippertapijt in Freemen Gallery op zondagmiddag 28 juli 2019. Initiatiefneemster was de Belgische kunstenares Nienke Baeckelandt, die ook werk toont tijdens de tweede Biënnale Kunstenfestival Aardenburg. Een dozijn deelnemers knipten lustig los op het tempo van de muziek die zelf meebrachten en beluisterden met hun hoofdtelefoon of oortjes. De actie leverde enkele mooie beelden op.

Foto’s en video Heriette van Overbeek

Neem deel aan de “SNIP IT”-actie

Zondagmiddag 28 juli 2019 kan je deelnemen aan een performance van de Belgische kunstenares Nienke Baeckelandt. Ze stelt tentoon tijdens de tweede Biënnale Kunstenfestival Aardenburg en organiseert een “SNIP IT”-actie,  waar gelijk wie kan aan deelnemen. Als deelnemer versnipper je met een schaar stukken papier op het tempo en de intensiteit van muziek. Je geeft je volledig over aan de muziek. De actie duurt ongeveer 15 min, en gaat vooraf met een inleiding door de kunstenares. Het resultaat is een snippertapijt.

Als deelnemer breng je mee: een mp3/ipod-speler of je smartphone met minimaal drie liedjes, hoofdtelefoon of oortjes en een schaar. De kunstenares zorgt voor papier. Verzamelen om 16 uur aan het info- en ticketkantoor aan de Marktstraat 3 in Aardenburg. Vandaar wandelen we samen naar de plaats waar de “SNIP IT” zal plaatsvinden.

Hieronder enkele foto’s en een filmpje van een eerdere “SNIP IT”.

 

Nienke Baeckelandt (Oostende,1989) studeerde Installatiekunst aan het KASK in Gent. Beelden komen tot stand als resultaat van een drang om bepaalde acties te stellen waarin het spanningsveld tussen controle en intuïtie voor haar zeer belangrijk is. Haar werken zijn vaak resultaten van concentraties van momenten of intensiteiten.

Jong geweld in voormalige winkel Daansen

De voormalige winkel Daansen aan de Marktstraat in Aardenburg is tijdens de tweede editie van de Biënnale Kunstenfestival Aardenburg de broed- en werkplaats voor Troebel Neyntje, de samenwerking van een aantal jonge kunstenaars op initiatief van Idris Sevenans. Ze zijn er nu al aan de slag en ook tijdens het festival is er bijna elke dag wel wat te doen én te beleven.

Foto’s Henriëtte van Overbeek