Op stap in Middelburg

Middelburg in Vlaanderen – een oase van rust leidt je tot in de middeleeuwen

Een roemrijk verleden in de bodem van een dorp
Middelburg in Vlaanderen kent een zeer rijke geschiedenis. Omstreeks 1450 werd het stadje letterlijk gesticht, compleet met kerk, stadhuis, burgerhuizen, stadsmuren, stadsomwalling en poorten, door een zekeren Pieter Bladelin. Deze rijke Brugse poorter richtte er kort daarvoor al zijn eigen kasteel op.

Het rijke verleden van deze ooit bruisende stad en haar prestigieuze kasteel mag dan nu wel grotendeels verborgen liggen, het stratenplan komt tot op de dag van vandaag nog overeen met dat van het middeleeuwse Middelburg in Vlaanderen! Middelburg werd dan ook als eerste dorp in Vlaanderen in zijn totaliteit geklasseerd als beschermd archeologisch monument.

De gerenommeerde kunstschilder Rogier van der Weyden maakte in opdracht van Bladelin “De aanbidding van het kind”, de zogenaamde Bladelintriptiek (ca.1445 – 1460). Je ziet er Pieter Bladelin centraal op afgebeeld. In de Sint-Petrus- en Sint-Pauluskerk te Middelburg kan je nog steeds een kopie van dit werk, gemaakt door een zekere Ricx (ca. 1630), bezichtigen.

Bezoek de geplande stad van Pieter Bladelin
Middelburg hoef je niet enkel te bezoeken omwille van zijn verleden… Het dorpje ligt op een boogscheut van de zee en de centra Maldegem, Brugge, Damme, Sluis en Aardenburg. Het is bovendien een oase van rust, te midden van de weidse natuur. Zo heb je er de Meulekreek, waar je als natuurliefhebber ook terecht kan om vogels te observeren. 

Deze kreek is niet alleen de toegangspoort tot het Meetjeslandse Krekengebied, maar meteen ook één van de acht meest waardevolle locaties in Middelburg. Deze acht locaties kan je ontdekken aan de hand van de informatieborden die over het centrum van Middelburg staan verspreid. Deze route, die je zowel met de fiets als te voet kunt volgen, laat je kennis maken met de sfeer van weleer en brengt het Bourgondische verleden van de stad weer tot leven.

Langsheen Middelburg lopen trouwens nog tal van andere (fiets)routes. Voor wie er passeert is het dan ook dé stopplaats bij uitstek! Ook voor langere verblijven kan je er steeds terecht.

Wil je een dagje op stap met een gids door Middelburg neem dan contact op met Buitenzinnig.

Voor meer toeristische informatie bezoek de website van Toerisme Meetjesland.